Christiaan Huygensweg 3D, 5151DM Drunen T   073 - 260 06 00 E   info@de-energiespecialist.nl
28-09-2023

Staak je inkoop? Of staak je passiviteit?

Het einde van het jaar komt inzicht. Wel of niet inkopen?

 

Iets meer dan een jaar geleden werden we in de zomer geconfronteerd met de hoogste energieprijzen ooit. Gelukkig is de situatie nu heel anders, maar ervaren wij de energiemarkten nog steeds als erg zenuwachtig. Ondanks volle gasvoorraden in Europa worden de prijzen nog steeds beïnvloed door factoren buiten Europa. Denk aan de stakingen bij LNG installaties in Australië. De aangekondigde stakingen lijken van de baan waardoor wij het belangrijk vinden om je op de hoogte te brengen van de mogelijkheden.

 

Termijnmarkten tegen laagste punt van het jaar

Door de onzekerheden zoals hieronder beschreven waren er relatief hoge prijzen zichtbaar op de termijnmarkten. Deze hogere prijzen waren voornamelijk zichtbaar voor Q4 2023 en CAL24.

  • Onrust in Australië
  • Onzekerheden rondom Chinese economie
  • Afgelopen onderhoud aan Noorse gasinfrastructuur
  • Wel of geen koude winter in Q4 2023 Q1 2024

 

Nu het onderhoud in Noorwegen is afgerond en de stakingen in Australië van de baan lijken te zijn zien we dat de markt naar beneden beweegt. Dit alles zorgt ervoor dat de markt op één van de laagste punten van dit jaar staat voor zowel elektra als gas. Dit is dan ook een goed moment zijn om een fixatie te overwegen.

 

ICE ENDEX – ELEKTRICITEIT 
Elektriciteitsprijzen per 27-9-2023
TTF – GAS
Gasprijzen per 27-9-2023

 

Met de aankomende winter in het vooruitzicht zullen de risico’s dat de gasvoorraden slinken toenemen. Met name een lange koude periode kan ervoor zorgen dat gasvoorraden snel dalen en daarmee dag- en termijntarieven hun weg heel makkelijk naar boven kunnen vinden. Mocht deze situatie zich voordoen worden tarieven zoals we die eind 2022 gezien hebben niet uitgesloten. Uiteraard kan een milde winter een dempend effect hebben op de tarieven. Medio februari 2024 zullen we hierin meer duidelijkheid hebben wat de winter heeft gedaan.

Wil je als organisatie geen risico lopen op een mogelijke stijging dan is het verstandig om met jouw accountmanager te schakelen welke mogelijkheden er zijn om de risico’s te beperken.

Christiaan Huygensweg 3D
5151DM Drunen
T   073 - 260 06 00
E   info@de-energiespecialist.nl

Onze partners

De Zonspecialist 2024 Privacyverklaring Algemene voorwaarden
Realisatie door: Inkoppers